mercoledì 17 marzo 2021

El Schizoto dea Bassa Padovana (focaccia/pane)

Di: Mara Zeggio El Schizoto dea Bassa padovana - Riceta originale

VI METTO UNA RICETTA SCRITTA IN VENETO
1 chilo de farina 0 (bona) o tipo 1 o tipo 2
2 bustine de lievito de bira in pólvare (grani)
4 sculieri de ojo stravergine de oliva
1 goto de late tiepido (150 grami)
2 sculiarini de sale
4 sculiarini de zùcaro
aqua, 400 grami (se pole aumentare el late, ma in tuto ga da vegnere 550 grami de liquido...)
Se fa cussì:
So na bela terina, metare la farina “ a fontanela”
Butarghe drento el lievito, el zùcaro, el sale, e el late;
Smissiare tuto zontandoghe l'aqua e l'oio: l'inpasto ga da èssare mòrbio, né suto né mojo (!)
Inpastare de bona oja so la tola par vinti-trenta minuti, fin che l’inpasto diventa muisin, lissio;
Fare na bala, métarla so la terina, farghe on tajo a crose sol dessora e incuerciarla; assarla lievitare par 1 ora al caldin.
La ga da cressare squasi el dupio! Inpastarla da nuovo par 10 minuti, po’ destirarla in forma tonda (o quadrata o rettangolare o triangolare o a trapezio) che la resta alta on paro de zentimetri.
Farghe dele incision dessora, a rete, e sbusolare co la forchetta;
Métarla in forno za caldo a 190 gradi e assarla par 20 minuti ( la ga da indorarse desora e no brusarse soto)
VARIANTE 1- al posto del'oio se pol metarghe del struto o anca del lardo fuso.
VARIANTE 2 - quando che se inpasta la seconda volta se pole zontarghe e inpastare insieme dele olive senza osso, tri quatro sculieri: el vien on schizoto condìo da rebaltarse…
VARIANTE 3 - sa ghi tempo, dopo el secondo inpasto assare lievitare par nantra ora e po' partire dal punto n. 6.: el vien pì morbio e co la pasta sbusolà.
VARIANTE 4 - se pole metare metà farina "00" e metà de "grano duro": canbia el colore e anca el gusto del'inpasto, opure doparare farina tolta da on fornaro.
E questo se el mio !! Legenda: Sculiarin = cucchiaino e cucchiaio